Buteyko Therapeuten opgeleid door Buteyko AcademieButeyko Academie

De Nederlandse Opleiding
tot Buteyko Therapeut

Startdatum 24 september 2018

Home Buteyko Opleiding Therapeuten FAQ Inschrijven Contact

Buteyko OpleidingOpleiding tot Buteyko Therapeut

Buteyko Therapeuten leren hun patiënten de Buteyko ademhalingstechnieken, en begeleiden hen naar een rustige, gezonde ademhaling. Daarbij geven ze ook tips over o.a. slapen, voeding, sport.

Veel patiënten zijn bijzonder dankbaar omdat ze eindelijk iets hebben dat werkt en waarmee ze zelf de touwtjes weer in handen krijgen. Buteyko Therapeut is daarom een prachtig beroep omdat de methode zo veel kan bieden.

Je ziet mensen opknappen en als je met hen spreekt hoor je verhalen van minder benauwd zijn, minder medicijnen gebruiken, beter slapen, meer energie hebben, etc, etc.Het doel van de opleiding

Het doel van de opleiding is dat je leert op een professionele en zelfstandige manier als Buteyko Therapeut te werken. Het is verstandig eerst mensen te begeleiden met relatief eenvoudig op te lossen klachten, zoals astma, hooikoorts, allergie, gebrek aan energie, slaapproblemen, en allerlei vage hyperventilatieklachten. Zo heb je ook als beginnend therapeut snel succes, en kan je daarna stap voor stap je expertise verder uitbouwen.

Daarna kan je gaan werken met mensen met meer complexe klachten zoals slaap apneu of ernstige longemfyseem. De Buteyko Academie organiseert hiervoor bijscholingscursussen.

Klik hier voor een overzicht van de ziektes waarmee we werkenHet opleidingstraject

Buteyko Therapeut worden bestaat uit een aantal stappen.

1. De opleiding tot Buteyko Therapeutbij de Buteyko Academie volgen (10 dagen, verdeeld over 4 blokken). Tegelijkertijd (wanneer je dit nog niet gedaan heeft) begin je de Buteyko Methode zelf te gebruiken zodat je ademhaling heerlijk rustig wordt.

2. Ervaring opdoen in de praktijk. Na de 10 dagen kan je met patiënten gaan werken. De Buteyko Academie zal je hierbij begeleiden: Je kan met al je vragen bij ons terecht.

3. De opleiding wordt (nadat je 30 cliënt-rapporten geschreven hebt) afgesloten met een examen en een diploma.

Na het behalen van het diploma kan je lid worden van de beroepsvereniging Buteyko Therapeuten Nederland (BTN). Deze beroepsvereniging zorgt voor o.a. voor kwaliteitsbewaking, bijscholing, overleg met zorgverzekeringen,en verdere ontwikkeling van Buteyko materialen (zoals cursusmappen).De vier blokken van de opleiding

De opleiding tot Buteyko Therapeut bestaat uit 10 contactdagen, verdeeld over 4 blokken:

 

Blok 1 (De Buteyko oefeningen). Een blok van 3 dagen, waarin uitgebreid ingegaan wordt op alle Buteyko oefeningen en de cursus zoals die aan volwassenen en kinderen gegeven wordt.

 

Blok 2 (Theorie en ziektes). Een blok van 2 dagen waarin de theorie achter de Buteyko Methode behandeld wordt. Tevens wordt gekeken hoe men met een groot aantal ziektes omgaat, zoals astma, bronchitis, hyperventilatie, hooikoorts, lichte longemfyseem, chronische vermoeidheid en allergie.

 

Blok 3 (Levensstijl en praktijkvoering). Tijdens dit blok van 2 dagen wordt gekeken naar allerlei gedragsaspecten die de ademhaling sterk kunnen beïnvloeden, zoals sport, slaap, voeding, hoesten, praten. Tevens wordt er gekeken naar hoe men een succesvolle praktijk opbouwt.

 

Blok 4 (Patrick McKeown). Tijdens Blok 1 t/m 3 leggen we de basis. Daarna kan je aan de slag als Buteyko Therapeut.

Voor het afsluitende Blok 4 komt Patrick McKeown over uit Ierland. We kijken dan nogmaals uitgebreid naar de gehele Buteyko Methode. Patrick is één van de meest ervaren en gezaghebbende Buteyko Therapeuten ter wereld (wil je Patrick op een video zien, klik dan hier).

Emmaus kerk EdeDe nadruk van de 4 blokken ligt vooral op de praktijk.

De locatie voor de opleiding is Laan der Verenigde Naties 94, 6716 JE Ede.

Er zijn cursisten die overnachten in de omgeving van Ede. We hebben daarvoor een aantal mogelijkheden op een rij gezet (uiteenlopend van een leuke B&B bij de boer tot een lokaal hotel).

Klik hier voor meer informatie

Naast deze 10 contactdagen wordt er na enige maanden een terugkomdag georganiseerd.Handboek voor de Opleiding tot Buteyko TherapeutHandboek

De Buteyko Academie heeft voor de Buteyko Therapeuten die ze opleidt een Buteyko Handboek
geschreven. Het handboek (ongeveer 300 bladzijden) is bedoeld als naslagwerk bij het geven van Buteyko cursussen en het begeleiden van cursisten.

In het Handboek wordt o.a. uitgebreid ingegaan op fysiologische kennis van de ademhaling, chronische hyperventilatie en de Buteyko Methode voor volwassenen en kinderen.

(Het Handboek schrijven heeft me erg veel tijd gekost, maar de feedback die ik krijg maakt alles goed. Zoals dat van Edwin die opgeleid is in 2015: "Ik ben het handboek weer eens aan het doorlezen. Wat heb je dat toch duidelijk en helder neergezet. Buteyko is al helder, maar zoals je het in het boek hebt gezet stroomt de info als het ware vanzelf binnen bij mij." - Edwin)

Hier vind je de inhoudpagina van het Handboek.Cursusmaterialen

Tijdens de opleiding ontvang je de materialen die je voor het succesvol en professioneel verzorgen van een Buteyko cursus nodig hebt.

Zoals het Cursus Werkboek, het Registratieformulier, een aantal Factsheets die je kan uitdelen aan cursisten en die elk een specifieke vraag beantwoorden (zoals "Waarom helpt Buteyko bij Longemfyseem?" of "Wat kan ik doen aan kalknagels?") en de ongeveer 100 A3 Cursus sheets die tijdens een Buteyko cursus gebruikt worden (klik op de map voor een grotere foto).Website Buteyko TherapeutWebsite

Daarnaast is er exclusief voor de therapeuten die door de Buteyko Academie opgeleid worden een website opgezet.

Rechts op deze website (www.buteykotherapeut.nlkan je inloggen. Op het afgeschermde gedeelte staat veel informatie die je kan ondersteunen bij het werken als Buteyko Therapeut. Zoals informatie over de werking van het menselijk lichaam, de ademhaling, hyperventilatie, de ziektes waarmee je te maken krijgt, en natuurlijk alle Buteyko oefeningen.

Ook is een een Vraag & Antwoord sectie waar je vragen door de opleiders van de Buteyko Academie beantwoord worden.

Tevens bestaat er tegenwoordig een gesloten Facebook en LinkedIn groep voor onze Buteyko Therapeuten.
Logo voor de beroepsvereniging Buteyko Therapeuten NederlandButeyko Therapeuten Nederland (BTN)

Na het behalen van het diploma kan men lid worden van de beroepsvereniging Buteyko Therapeuten Nederland (BTN). Deze beroepsvereniging zorgt o.a. voor kwaliteitsbewaking, bijscholing (zodat men b.v. met vertrouwen met ziektes zoals ernstige slaap apneu en ernstige longemfyseem kan gaan werken), een centrale website, en verdere ontwikkeling van Buteyko materialen (zoals cursusmappen).

Therapeuten die aangesloten zijn bij de vereniging kunnen het logo van de vereniging voeren (zie rechtsboven).Docenten

De hoofddocent bij de Buteyko Academie is Dick Kuiper (van het Buteyko Instituut Nederland). Dick is een Nederlandse Buteyko Therapeut die opgeleid is door de Buteyko Institute of Breathing and Health (BIBH), en heeft meer dan 10 jaar ervaring. Hij is de auteur van het boek Leven zonder astma dankzij de Buteyko Methode dat in 2006 verschenen is. Dick Kuiper verzorgt Blok 1, 2 en 4 en is bij Blok 3 aanwezig om indien nodig te tolken.

Profiel van Dick Kuiper

Blok 4 wordt verzorgd door de Ierse Buteyko Therapeut Patrick McKeown. Patrick is een ex-astmapatiënt en één van de meest ervaren Buteyko therapeuten ter wereld. Hij is opgeleid door Professor Buteyko zelf in Moskou. Patrick heeft zes boeken over de Buteyko Methode geschreven (enkele daarvan worden tijdens de opleiding uitgereikt).

Profiel van Patrick McKeownPraktische details

 

De volgende opleiding vind plaats in najaar 2018.

   

De 10 contactdagen
Blok 1: maandag 24, dinsdag 25 en woensdag 26 september.
Blok 2: maandag 1 en dinsdag 2 oktober.
Blok 3: maandag 5 en dinsdag 6 november.
Blok 4: maandag 12, dinsdag 13 en woensdag 14 november.

 

De opleiding vind plaats in Ede. De zaal is goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

 

De contactdagen beginnen om 10.00 uur en zijn rond 18.00 uur afgelopen.

 

Er kunnen maximaal 10 personen deelnemen aan de opleiding. Wacht niet te lang als je belangstelling hebt.

 

Lunches worden verzorgd en zijn inbegrepen.

 

De kosten zijn € 2.997 (= incl BTW).Early Bird aanbieding

Voor de eerste 6 aanmeldingen geldt een Early Bird aanbieding:
Zij betalen geen € 2.997, maar 
€ 2.500 (= incl BTW).

Wanneer we 6 deelnemers hebben (en de opleiding doorgaat), wordt deze aanbieding van de website afgehaald.

Naar de Inschrijving

Er kan (na overleg) in termijnen betaald worden.

Voor de opleiding zijn de Algemene Voorwaarden (zie onderaan deze website) van toepassing.Samenvatting

Nog eens alles op een rij.

 

Je gaat werken met een effectieve therapie:

  • Die spectaculaire resultaten geeft bij een groot aantal uiteenlopende klachten. 
  • Waarmee je mensen helpt de weg te vinden naar een betere gezondheid en minder medicijngebruik. 
  • Die een duidelijke wetenschappelijke basis heeft en die ook in het westen uitgebreid medisch getest is (met uitstekende resultaten). 
  • Die steeds bekender wordt. 
 

Er zijn 10 contactdagen, verdeeld over 4 blokken.

Tijdens deze 10 contactdagen leg je een gedegen fundament voor je eigen Buteyko praktijk. Binnen 6 weken na de start van de opleiding kan je al zelfstandig met cursisten werken.
.

 

De hoofd-docent is Dick Kuiper, van het Buteyko Instituut Nederland. Hij is de meest ervaren Nederlandse Buteyko Therapeut en is in 1999/2000 opgeleid door de Buteyko Institute of Breathing and Health (BIBH). Hij heeft samengewerkt met enkele van de bekendste Buteyko Therapeuten ter wereld, zoals Jennifer Stark, Christopher Drake, Patrick McKeown en Vladimir Sukhonosov.

 

Voor Blok 4 komt Patrick McKeown uit Ierland over. Patrick is een zeer ervaren Buteyko Therapeut die is opgeleid door Professor Buteyko in Moskou. Hij heeft de meest succesvolle Buteyko praktijk ter wereld.

 

Je krijgt alle materialen die je nodig hebt voor het geven van een Buteyko cursus. Zoals het Registratieformulier, de Cursus Werkboeken (Volwassenen en Kinderen), Factsheets om uit te delen aan cursisten, en de ongeveer 100 A3 sheets die tijdens een Buteyko cursus gebruikt worden.

 

Je krijgt toegang tot het afgeschermde gedeelte van de website (www.buteykotherapeut.nl) die speciaal is opgezet voor de Buteyko Therapeuten die opgeleid zijn door de Buteyko Academie.

 

Je ontvangt het Buteyko Handboek. Hierin worden alle Buteyko oefeningen uitgebreid toegelicht, wordt ingegaan op vele situaties die je kan tegenkomen, wordt de medische achtergrond bij de Buteyko Methode behandeld, etc.

 

Na de 10 contactdagen krijg je verdere ondersteuning van de Buteyko Academie (zoals bij het begeleiden van cursisten).

  Na het behalen van het examen kan je lid worden van de beroepsvereniging Buteyko Therapeuten Nederland (BTN) en het logo gebruiken.


Inschrijving

De volgende opleiding begint op maandag 24 september 2018.

Wil je deelnemen? Ga naar Inschrijven.

Ben je geïnteresseerd in de opleiding en wil je graag op de hoogte gehouden worden? Klik hier.