Buteyko Therapeuten opgeleid door Buteyko AcademieButeyko Academie

De Nederlandse Opleiding
tot Buteyko Therapeut

Startdatum 24 september 2018

Home Buteyko Opleiding Therapeuten FAQ Inschrijven Contact

FAQ (Vaak Gestelde Vragen)

Hieronder staan de antwoorden bij enkele vragen die vaak gesteld worden over de opleiding tot Buteyko Therapeut.


Waar kan ik meer over de Buteyko Methode lezen?

Op de website van het Buteyko Instituut Nederland vind je veel informatie over de Buteyko Methode. Met verhalen van cursisten, een uitleg van waarom bepaalde ziektes veroorzaakt worden door een verkeerde ademhaling, een samenvatting van het medische onderzoek, etc:

www.buteyko-instituut.nl


Moet je een medische achtergrond hebben?

Nee. Veel Buteyko Therapeuten zijn cursisten die zo enthousiast geraakt zijn over de methode dat ze het anderen ook willen leren.

Soms hebben ze een (para)medische achtergrond, maar vaak ook niet. Wel moet je het leuk vinden om (op een professionele manier) met mensen te werken en bereid zijn je te verdiepen in de (medische) achtergronden bij de Buteyko Methode.


Moet je zelf de Buteyko Methode leren?

Ja. Het is belangrijk dat je leert je eigen gezondheid te verbeteren met de Buteyko Methode. Daar kan je tijdens de opleiding mee beginnen. Maar het kan verstandig zijn (zeker als je ademhaling ontregeld is) de Buteyko Methode te leren voordat je aan de opleiding deelneemt. Kijk op:

www.buteyko-instituut.nl/Ede-cursus.html

Tijdens de opleiding gaan we sowieso weer flink aan het oefenen.


Wordt de Buteyko Methode vergoed door zorgverzekeraars?

Nee. En ik moet zeggen dat we daar, gezien het huidige systeem van absurde controle van de zorgverzekeringen op de praktijk van de behandelaar, daar ook niet langer naar streven.


Ben ik na Blok 1 t/m 3 klaar om als Buteyko Therapeut te werken?

Ja. Na de eerste 7 dagen heb je een voldoende basis gelegd om op een goede manier met zeer verschillende cursisten te werken. Een deel van het examen bestaat eruit dat je patiĆ«ntenrapporten schrijft voor de eerste 30 mensen die een Buteyko cursus bij je volgen. Verder kan je altijd terugvallen op de Buteyko Academie (Dick en Patrick) bij vragen die je hebt (of die je gesteld worden en die je niet direct kan beantwoorden). Samen hebben ze meer dan 25 jaar ervaring.


Hoe werkt men in de praktijk met de Buteyko Methode?

Er zijn een aantal mogelijkheden. De gangbare manier is een Buteyko groepscursus te geven die bestaat uit vijf avonden. Maar er zijn ook therapeuten die liever individueel werken en die bijvoorbeeld een cursist elke week een keer zien. Wat wel elke keer blijkt is dat goede begeleiding en intensief contact tussen therapeut en cursist belangrijk is.

Verder zijn er therapeuten die zich geheel focussen op de Buteyko Methode. Maar er zijn ook therapeuten die de Buteyko Methode gaan combineren met een andere aanpak, zoals b.v. Mindfulness, Chiropractie of Hartcoherentie. Op zich is dat prima, zolang men maar duidelijk aangeeft waar Buteyko eindigt en een andere therapie begint.


Hoe is de opleiding opgebouwd, gestructureerd?

Er zijn 10 contactdagen en een terugkomdag. De verdeling tussen theorie en praktijk tijdens de 10 dagen ligt ongeveer zo: 30 % theorie (fysiologie, pathologie van de ziektes die we het meeste zien, Buteyko's visie), en 70 % praktijk (stap voor stap kijken we naar alle Buteyko oefeningen, het doornemen van praktijksituaties).


Staat je vraag er niet bij, stel hem hier (zorg dat je je email goed invult).

 

STEL EEN VRAAG