Buteyko Therapeuten opgeleid door Buteyko AcademieButeyko Academie

De Nederlandse Opleiding
tot Buteyko Therapeut

Startdatum 24 september 2018

Home Buteyko Opleiding Therapeuten FAQ Inschrijven Contact

Buteyko Laboratorium 1960Konstantin Buteyko

De Buteyko Methode is ontwikkeld door Konstantin Buteyko (1923-2003). Hij was een arts uit de Oekraïne die zijn hele leven in Rusland heeft gewerkt.

In de 60-er jaren had Buteyko een eigen laboratorium (zie de foto rechts), waar hij met een team van specialisten de relatie tussen ademhaling en gezondheid verder kon bestuderen.

Het laboratorium was uitgerust met (voor die tijd) zeer moderne apparatuur. Buteyko had op een gegeven moment zelfs één van de eerste computers in Rusland.

Dankzij dit onderzoek was hij in staat een baanbrekende theorie op te stellen die duidelijk maakt waarom een verkeerde ademhaling een breed scala aan ziektes veroorzaakt.

Ziektes zoals hoge bloeddruk, hartproblemen, astma, allergieën, paniekaanvallen, longemfyseem, hooikoorts, slaapproblemen, slaap apneu, diabetes en hoofdpijn.

 


Buteyko's theorie

De essentie van de theorie van Buteyko is:

Chronische hyperventilatie leidt tot het verlies van kooldioxide uit de longen, bloed en lichaamscellen.
Daardoor kan het lichaam een aantal ziektes ontwikkelen.

Koolzuurgas is geen afvalstof zoals veel mensen denken. Te veel koolzuurgas uitademen heeft allerlei negatieve gevolgen voor het lichaam (zoals een gebrekkige afgifte van zuurstof van het hemoglobine naar de weefsels, de verzuring van het lichaamscellen, en verkramping van glad spierweefsel).

Chronische hyperventilatie (te zwaar en diep ademen) komt tegenwoordig vaak voor. Factoren die de grote toename veroorzaken zijn o.a. stress, verkeerde voeding, het algemene geloof dat diep ademen goed voor ons is, en te weinig lichaamsbeweging.

Gelukkig heeft Buteyko een methode ontwikkeld waarmee een verkeerde ademhaling hersteld kan worden,

 


De Buteyko Methode

De Buteyko Methode bestaat uit speciale ademhalingsoefeningen die men het beste onder begeleiding van een Buteyko Therapeut leert. Deze ademhalingsoefeningen herstellen (stap voor stap) de normale, rustige ademhaling.

Buteyko cursusHet programma wordt waar nodig aangepast aan de individuele situatie van een cursist. Verder wordt er uitgebreid ingegaan op de invloed van voeding, medicijnen, slaap, sport, etc op de ademhaling. Het resultaat is maximale controle met een minimum aan medicatie.

In 1985 werd de Buteyko Methode officieel erkend door het Russische Ministerie van Volksgezondheid. Na het wegvallen van het ijzeren gordijn, wordt zijn methode ook in het westen steeds bekender.

In sommige westerse landen is de methode vooral bekend geworden als een "asthma cure". Maar Buteyko Therapeuten werken met veel meer dan alleen astmapatiënten.

We werken met iedereen die verkeerd ademt en daardoor klachten ontwikkelt.

 


De resultaten met Buteyko

Het aardige van de Buteyko Methode is dat de theorie erachter niet alleen logisch klinkt, maar dat het in de praktijk werkt.

 

Astmapatiënten ademen vrijer, en kunnen hun medicijnen laten staan.

 

Longemfyseempatiënten krijgen meer energie, en kunnen meer i.p.v. steeds minder.

 

Hyperventilatieklachten zoals angstaanvallen, duizeligheid, slechte concentratie, snel geïrriteerd zijn (etc, etc) trekken langzaam weg.

 

Vermoeidheid verdwijnt, men slaapt veel beter. Mensen met chronische vermoeidheid zien vaak een grote vooruitgang.

 

Allergische reacties verminderen of verdwijnen totaal. Het immuunsysteem herstelt zich, en men is minder snel grieperig en verkouden.

 

De hartslag wordt rustiger en het hartritme normaliseert. Vaak is het ook zo dat na enige tijd de bloeddruk daalt.

 

Etc, etc.

 


Medisch onderzoek naar de Buteyko Methode

Er zijn een aantal medische studies in het westen uitgevoerd. Vooral met astmapatiënten. Dat onderzoek heeft aangetoond dat cursisten inderdaad leren rustiger en minder te ademen, en dat dit een grote gezondheidswinst geeft.

Het resultaat is dat astmapatiënten die Buteyko leren na zes weken gemiddeld 90% minder luchtwegverwijder gebruiken.

Dit zijn enkele conclusies van medische tijdschriften (er kan doorgeklikt worden naar het originele artikel):

De Buteyko Methode is een veilige en effectieve manier om beter met astma om te gaan".
New Zealand Medical Journal (2003).
The New Zealand Medical Journal (Naar de website)

De Buteyko Methode kan astmasymptomen verbeteren en het gebruik van kortwerkende luchtwegverwijders verminderen".
Thorax (2004)
Thorax (Naar de website)

Degenen die de Buteyko Methode leerden, verminderden hiermee hun hyperventilatie en hun gebruik van kortwerkende luchtwegverwijders (beta2-agonisten). Ook liet deze groep een trend in de richting van een verminderd gebruik van ontstekingsremmers en een verbeterde levenskwaliteit zien".
Medical Journal of Australia (1998)
Medical Journal of Australië (Open PDF)

Dankzij dit onderzoek is de Buteyko Methode tegenwoordig bijvoorbeeld opgenomen in de British Guidelines on the Management of Asthma SIGN Rapport met verwijzing naar Buteykovan de British Thoracic Society Scottish Intercollegiate Guidelines Network (SIGN).

Dit handboek wordt door Engelse en Schotse artsen gebruikt bij het kiezen van een behandelprogramma voor hun patiënten.

Lees de bladzijde uit het SIGN handboek

De Missie van de Buteyko Academie is te zorgen dat de Buteyko Methode een plaats verovert in de Nederlandse en Belgische gezondheidszorg (met de enorme reductie in medicijngebruik die vaak plaats vindt moet dit haalbaar zijn).