Buteyko Therapeuten Nederland

De BTN

De  BTN (Buteyko Therapeuten Nederland) is de grootste organisatie voor Nederlandse (en Belgische) Buteyko therapeuten, met ongeveer 70 leden. De BTN is opgericht door Dick Kuiper, is onderdeel van de Buteyko Academie, en opereert zonder gekozen bestuur. Het heeft dan ook geen leden, en is geen beroepsvereniging.


Wel is de BTN een open organisatie waarbij de deelnemende therapeuten van harte uitgenodigd worden mee te denken en helpen bij het verbeteren van de organisatie. 


Doel BTN

De BTN is opgericht om de aangesloten therapeuten te ondersteunen bij hun Buteyko werkzaamheden, en daarbij zorg te dragen dat de cursus die zij aanbieden van een hoge kwaliteit is.


De focus ligt op 3 deelgebieden:

 • (1) een positieve leeromgeving creëren (zodat therapeuten hun kennis en vaardigheden verder kunnen verdiepen),
 • (2) gezamenlijke marketing (de naamsbekendheid van de Buteyko Methode onder een breed publiek vergroten),
 • (3) kwaliteitsborging (verzekeren dat cursisten bij BTN-leden goede zorg krijgen).

1. Positieve leeromgeving

De BTN organiseert allerlei activiteiten waardoor de aangesloten Buteyko therapeuten hun ademhaling-gerelateerde kennis kunnen verdiepen. 


Zoom-sessies 

Enkele keren per jaar hebben we een gezamenlijke Zoom-sessie waarbij  een specifiek onderwerp wordt uitgediept. Deze Zoom-sessies worden opgenomen, zodat iedereen ze laten nog eens rustig kan terugkijken.


Zoomsessies Buteyko Therapeuten Nederland


Om een indruk te geven van de onderwerpen die behandeld zijn:

 • Corona & Buteyko
 • Reinigingsreacties
 • De Wim Hof Methode & Buteyko
 • Slaapapneu
 • Yoga & Buteyko
 • Hoe te werken met Long-COVID patiënten 
 • Oro-myofunctionele therapie (OMFT) 
 • Hartcoherentie
 • Buteyko & kanker


Besloten BTN Facebook  groep

De BTN heeft een besloten Facebook groep voor haar leden. Hier kunnen de leden informatie delen, elkaar vragen stellen, etc.


Studiedag

Elk jaar organiseert de BTN een studiemiddag voor haar leden. Daarbij worden sprekers uitgenodigd die een interessant verhaal te vertellen hebben  op een gebied dat dicht bij de onze ligt.


Op zaterdag 7 oktober 2024 (71 jaar nadat Buteyko zijn grote ontdekking deed) was de laatse, met het volgende programma:

 • 10.00 Intro
 • 10.10 Bart Heuvingh (Hoofd Topsportbegeleiding bij AZ. Bekend van het boek Talent van morgen).

Bart heeft men ons gesproken over het ontwikkelen van interne motivatie bij cursisten. Dus weken vanuit een Groei Mindset in plaats van een Statische Mindset. Heel interessant.


null


 • 12.00 (+) lunch. 
 • 13.30 Froukje Siekman

Froukje is leefstijl- en Vitaliteitscoach en gespecialiseerd verpleegkundige Martini ziekenhuis. Ze werkt veel met mensen met slaapapneu (net zoals Buteyko Therapeuten) en heeft een demonstratie gegeven van de gangbare behandelingen van het Slaapapneu Syndroom. 


 • 15.30 Karin Lammering 

Karin werkt al 40 jaar als longfunctie-analist in het ziekenhuis en heeft twee jaar geleden het longfunctie Centrum O2CO2 opgericht. Ze heeft een aantal aantal longfunctietesten uitgelegd en gedemonstreerd.


null


Tevens heeft ze de resultaten van de longfunctietesten bij Long Covid laten zien (voor én naar een Buteyko cursus). Dat zag er veelbelovend uit. Begin 2024 starten we met een vervolgonderzoek naar de werking van Buteyko bij Long Covid patiënten. 

2. Gezamelijke marketing

De BTN vergroot de naamsbekendheid van de Buteyko Methode onder een breed publiek.


Het hoopt daarmee dat meer cursisten die baat hebben bij het leren van een rustige ademhaling hun weg vinden naar een BTN therapeut. Tevens kan de BTN fungeren als een gezamenlijke stem naar de (para)medische wereld, zoals huisartsen en specialisten. Het doet dit o.a. door de websitenull


3. Kwaliteitsborging

Een aandachtspunt van de BTN is te verzekeren dat cursisten bij BTN Therapeuten goede zorg krijgen. Daarvoor is een systeem voor kwaliteitsborging ontworpen.


Zo wordt van de aangesloten therapeuten verwacht dat ze aan een aantal BTN activiteiten deelnemen, en jaarlijks een aantal  cliënt-rapporten inleveren.  


Lid worden

Na het succesvol afsluiten van de opleiding tot Buteyko Therapeut bij de Buteyko Academie, kan je lid worden van Buteyko Therapeuten Nederland (BTN).


Therapeuten die aangesloten zijn bij de BTN herken je aan dit logo.


De jaarlijkse bijdrage voor deelname aan de BTN ligt voor 2023 op € 180. 


Aangesloten bij Buteyko Therapeuten Nederland