De Opleiding tot Buteyko Therapeut

Het doel van de opleiding

Het doel van de opleiding is dat je leert op een professionele en zelfstandige manier als Buteyko Therapeut te werken. 


Het is verstandig eerst mensen te begeleiden met relatief eenvoudig op te lossen klachten, zoals astma, hooikoorts, allergie, gebrek aan energie, slaapproblemen, en allerlei vage hyperventilatieklachten. Zo heb je als beginnend therapeut snel succes, en kan je daarna stap voor stap je expertise verder uitbouwen.


Maar je kan het niet altijd sturen. Wanneer je cursisten krijgt met meer complexe klachten (zoals slaapapneu met een CPAP of ernstige longemfyseem), neem je contact op met de Buteyko Academie. We zullen je dan begeleiden bij deze wat moeilijker gevallen.


>>> Overzicht van de ziektes waarmee we werkenPatrick McKeown van de Buteyko Academie

De vier blokken

De opleiding tot Buteyko Therapeut wordt 1 x per jaar gegeven. Het bestaat uit 10 contactdagen, verdeeld over vier blokken. De nadruk van de vier blokken ligt op de praktijk, op het begeleiden van cursisten.


 • Blok 1 (De Buteyko oefeningen). Een blok van 3 dagen, waarin uitgebreid ingegaan wordt op alle Buteyko oefeningen en de cursus zoals die aan volwassenen en kinderen gegeven wordt.

 • Blok 2 (Theorie en ziektes). Een blok van 2 dagen waarin de theorie achter de Buteyko Methode behandeld wordt. Tevens wordt gekeken hoe men met een groot aantal ziektes omgaat, zoals astma, bronchitis, hooikoorts, slaap apneu, longemfyseem, chronische vermoeidheid en allergie.

 • Blok 3 (Levensstijl en praktijkvoering). Tijdens dit blok van 2 dagen wordt gekeken naar allerlei gedragsaspecten die de ademhaling sterk kunnen beïnvloeden, zoals sport, slaap, voeding, hoesten, praten. Tevens wordt er gekeken naar hoe men een succesvolle praktijk opbouwt.

  Tijdens Blok 1 t/m 3 leggen we de basis: daarna kan je direct aan de slag als Buteyko Therapeut.

 • Blok 4 (Patrick McKeown). Voor het afsluitende Blok 4 (3 dagen) werken we met Patrick McKeown uit Ierland. Patrick is één van de meest ervaren en gezaghebbende Buteyko Therapeuten ter wereld. Een gedeelte van Blok 4 bestaat uit het zelfstandig bestuderen en bekijken van een groot aantal Zoom-opnames die we in 2021 met Patrick gemaakt hebben. Die worden daarna samen met Dick Kuiper besproken (in het Nederlands, wat erg fijn is, zal je merken). Daarna werken we nog een aantal Zoom-sessies live met Patrick, zodat we hem al de vragen die je nog hebt kunnen stellen. Het is mogelijk dat Patrick naar Nederland komt voor een gedeelte van Blok 4 en een middag voor de BTN, maar nu we Zoom ontdekt hebben durf ik dat niet te beloven.

  Enkele maanden na Blok 4 wordt er een terugkomdag georganiseerd om ervaringen met het begeleiden van cursisten uit te wisselen.


De Corona-crisis en de opleiding

Begin maart 2020 werd ook Nederland zwaar getroffen door de Corona-crisis. 


Na lang aarzelen zijn de opleidingen  van 2020 en 2021  toch doorgegaan. We hebben via Zoom gewerkt. Ik kan zeggen dat dit een prima ervaring was. Het is jammer dat we elkaar niet echt zien, maar aan de andere kant scheelt het iedereen ook veel reistijd. Bovendien hebben we alle sessies van 2021 opgenomen, zodat je die later nogmaals rustig kan bekijken.  


We hopen dat we voor de opleiding van 2022 weer gewoon bij elkaar kunnen komen in Ede. Maar je weet het nooit, dus houden we een slag om de arm. Als het niet anders kan, werken we gewoon weer via Zoom.


Handboek

De Buteyko Therapeuten die we opleiden ontvangen een Buteyko Handboek. Het handboek (ongeveer 300 bladzijden) is bedoeld als naslagwerk bij het geven van Buteyko cursussen en het begeleiden van cursisten.


In het handboek wordt o.a. uitgebreid ingegaan op fysiologische kennis van de ademhaling, chronische hyperventilatie, de Buteyko cursus voor volwassenen en kinderen, en allerlei vragen die je kan krijgen wanneer je begint met het begeleiden van cursisten.

Buteyko Academie Handboek omslag

Het handboek maakt je leven als Buteyko Therapeut een stuk gemakkelijker. Dit is wat Edwin onlangs in een email schreef:


"Ik ben het handboek weer eens aan het doorlezen. Wat heb je dat toch duidelijk en helder neergezet. Buteyko is al helder, maar zoals je het in het boek hebt gezet stroomt de info als het ware vanzelf binnen bij mij."


>>> Klik hier voor de inhoudpagina van het Handboek


>>> En hier voor Hoofdstuk 6 - Bladzijden 1o t/m 14 ("Hoe leg je de Neusopener uit")


OLE

Je krijgt toegang tot de digitale BTN OLE (Online Learning Environment) die we gemaakt hebben.


Daarin vindt je heel veel informatie (zoals achtergronden bij de Buteyko Methode, verwijzingen naar wetenschappelijk onderzoek, informatie over de ziektes waarmee we werken, Zoom-opnames van de opleiding, Zoom-opnames van sessies met Patrick, etc, etc).


Verder krijg je toegang tot het Engelstalige OLE van Patrick McKeown, die hij opgezet heeft voor de mensen die hij opgeleid heeft. 


OLE Buteyko therapeuten

Cursusmaterialen

Tijdens de opleiding ontvang je de documenten die je voor het succesvol en professioneel verzorgen van een Buteyko cursus nodig hebt. Zoals:


 • Twee Buteyko Werkboeken (we hebben een werkboek voor volwassenen (50 bladzijden), en een werkboek speciaal voor kinderen (40 bladzijden).


>>> Klik hier voor bladzijde 6, 7 en 8 van het Buteyko Werkboek voor volwassen (met uitleg over de Controle Pauze)

Buteyko Werkboek voorkant

 • Ongeveer 90 A3 Cursus vellen die je bij geven van een individuele cursus of een groepscursus, kan gebruiken.

  V
  eel van onze therapeuten vinden deze vellen bijzonder nuttig als geheugensteuntje bij wat ze gaan vertellen, zeker als ze pas beginnen met het begeleiden van cursisten.

  Werk je liever met een beamer:  we hebben de cursus ook als PowerPoint presentatie.

A3 Cursus vellen Buteyko Cursus

 • Een Intakeformulier voor je cursisten.

 • Een aantal Factsheets die je kan uitdelen aan cursisten en die elk een specifieke vraag beantwoorden (zoals "Waarom helpt Buteyko bij Longemfyseem?" of "Wat kan ik doen aan kalknagels?").

Intakeformulier en Factsheets

Buteyko Therapeuten Nederland

Al na de eerste 7 opleidingsdagen, kan je lid worden van Buteyko Therapeuten Nederland (BTN). 


Deze organisatie zorgt o.a. voor kwaliteitsbewaking, bijscholing, en verdere ontwikkeling van Buteyko materialen (zoals de Buteyko werkboeken).


Therapeuten die aangesloten zijn bij de BTN kunnen dit logo voeren.

Logo Buteyko Therapeuten Nederland

Ook heeft de BTN een centrale website ontwikkeld, waar haar therapeuten vermeld staan:


>>> www.buteykotherapeuten.nl


Daarnaast is er een besloten LinkedIn en Facebook groep waar BTN-ers informatie kunnen delen en we vragen beantwoorden.


Buteyko Therapeuten Nederland Website BTN

Docenten

De hoofddocent bij de Buteyko Academie is Dick Kuiper (van het Buteyko Instituut Nederland). 


Dick is de meeste ervaren Nederlandse Buteyko Therapeut, en heeft met een groot aantal internationale Buteyko Therapeuten samengewerkt. Zoals Christopher Drake (de eerste westerse Buteyko therapeut) en Vladimir Sukhonosov (hij was Hoofd Opleidingen voor Buteyko in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw). Dick heeft bijna 20 jaar ervaring als Buteyko Therapeut.


Dick verzorgt Blok 1, 2 en 3. Blok 4 wordt door Patrick McKeown verzorgt, met ondersteuning van Dick.


>>> Profiel van Dick Kuiper


Blok 4 wordt verzorgd door de Ierse Buteyko Therapeut Patrick McKeown. Patrick is een ex-astmapatiënt, en internationaal gezien de bekendste en meest actieve Buteyko Therapeut. Hij is opgeleid door Professor Buteyko zelf in Moskou. 


Patrick heeft een groot aantal boeken over de Buteyko Methode geschreven. .


>>> Profiel van Patrick McKeown


Praktische details 

De volgende opleiding start op maandag 16 mei 2022. De data van de eerste 7 contactdagen (Blok 1, 2 en 3) zijn:


(Blok 1) Maandag 16 mei, dinsdag 17 mei & maandag 23 mei 2022.


(Blok 1 & 2)  Dinsdag 24 & woensdag 25 mei 2022.


(Blok 3) Maandag 13 & dinsdag 14 juni 2022.

 

Hopelijk is in 2022 de coronacrisis voorbij, en hoeven we niet langer via Zoom te werken. We komen dan bij elkaar in een zaal in Ede. De contactdagen beginnen om 10.00 uur en zijn rond 17.00 uur afgelopen.


Bij Blok 4 gaan we met Patrick werken. Meestal is dat rond november. De precieze data worden later bekend gemaakt. Waarschijnlijk is dit wél allemaal via Zoom, maar het kan zijn dat Patrick toch ook nog voor een paar dagen naar Nederland komt.


Alle sessies die we via Zoom hebben worden opgenomen, zodat je ze later in alle rust nog een keer kan bekijken. Ze zal merken dat dit zeer waardevol is. 


De totale investering voor  de opleiding bedraagt € 3.497 (= incl BTW). (Deelnemers aan een Buteyko cursus betalen gemiddeld ongeveer € 350, dus met 10 betalende cursisten heb je deze investering er uit).


     Naar de aanmelding. 


Samenvatting

Effectieve therapie

Je gaat werken met een bewezen effectieve therapie, die spectaculaire resultaten geeft bij een groot aantal uiteenlopende klachten. 

Buteyko Therapeuten Patrick McKeown en Dick Kuiper

Je wordt opgeleid door 2 zeer ervaren Buteyko Therapeuten

De docenten zijn Dick Kuiper en Patrick McKeown. Ze hebben gezamenlijk 37 jaar Buteyko ervaring (en Patrick is door Buteyko zelf opgeleid).


Op de praktijk gerichte contactdagen

De opleiding bestaat uit 10 contactdagen, verspreid over 4 blokken. Tijdens Blok 1 t/m 3 leer je hoe je als therapeut met cursisten werkt. 

Buteyko cursus

Eind juni 2022 kan je al werken als Buteyko Therapeut

Na Blok 3 heb je voldoende geleerd om direct als Buteyko Therapeut aan de slag te gaan. Tijdens Blok 4 brengen we verdieping aan.

Buteyko Therapeuten Nederland website en Handboek

Blijvende ondersteuning

Je kan lid worden van de BTN. Je kan gebruik maken van onze OLE's. Je krijgt een uitgebreid Handboek, en je kan altijd met al je vragen bij Dick en Patrick terecht.

Buteyko Werkboek voor het geven van een Buteyko cursus

De cursusmaterialen 

Je krijgt toegang tot alle materialen die je nodig heb voor het geven van een succesvolle Buteyko cursus, zoals de Buteyko Werkboeken.

Aanmelding

De volgende opleiding begint maandag 16 mei 2022. Er kunnen 14 personen meedoen.


Wil je deelnemen? 


>>> Ga naar de Aanmelding


Ben je geïnteresseerd en wil je op de hoogte gehouden van ontwikkelingen bij de Buteyko Academie (zoals toekomstige opleidingen)?
arrow_drop_up arrow_drop_down