De Opleiding tot Buteyko Therapeut

Het doel van de opleiding

Het doel van de opleiding is dat je leert op een professionele en zelfstandige manier als Buteyko Therapeut te werken. 


Het is verstandig eerst mensen te begeleiden met relatief eenvoudig op te lossen klachten, zoals astma, hooikoorts, allergie, gebrek aan energie, slaapproblemen, en allerlei vage hyperventilatieklachten. Zo heb je ook als beginnend therapeut snel succes, en kan je daarna stap voor stap je expertise verder uitbouwen.


Daarna kan je gaan werken met mensen met meer complexe klachten zoals slaap apneu of ernstige longemfyseem. De Buteyko Academie organiseert hiervoor bijscholingscursussen.


>>> Overzicht van de ziektes waarmee we werken


Patrick McKeown van de Buteyko Academie

De vier blokken

De opleiding tot Buteyko Therapeut wordt 1 x per jaar gegeven. Het bestaat uit 10 contactdagen, verdeeld over vier blokken. De nadruk van de vier blokken ligt op de praktijk, op het begeleiden van cursisten.


 • Blok 1 (De Buteyko oefeningen). Een blok van 3 dagen, waarin uitgebreid ingegaan wordt op alle Buteyko oefeningen en de cursus zoals die aan volwassenen en kinderen gegeven wordt.

 • Blok 2 (Theorie en ziektes). Een blok van 2 dagen waarin de theorie achter de Buteyko Methode behandeld wordt. Tevens wordt gekeken hoe men met een groot aantal ziektes omgaat, zoals astma, bronchitis, hooikoorts, slaap apneu, longemfyseem, chronische vermoeidheid en allergie.

 • Blok 3 (Levensstijl en praktijkvoering). Tijdens dit blok van 2 dagen wordt gekeken naar allerlei gedragsaspecten die de ademhaling sterk kunnen beïnvloeden, zoals sport, slaap, voeding, hoesten, praten. Tevens wordt er gekeken naar hoe men een succesvolle praktijk opbouwt.

  Tijdens Blok 1 t/m 3 leggen we de basis: daarna kan je direct aan de slag als Buteyko Therapeut.

 • Blok 4 (Patrick McKeown). Voor het afsluitende Blok 4 werken we met Patrick McKeown uit Ierland. We kijken dan nogmaals uitgebreid naar de gehele Buteyko Methode. Patrick is één van de meest ervaren en gezaghebbende Buteyko Therapeuten ter wereld.

Enkele maanden na Blok 4 wordt er een terugkomdag georganiseerd om ervaringen met het begeleiden van cursisten uit te wisselen.


Handboek

De Buteyko Therapeuten die we opleiden ontvangen een Buteyko Handboek. Het handboek (ongeveer 300 bladzijden) is bedoeld als naslagwerk bij het geven van Buteyko cursussen en het begeleiden van cursisten.


In het handboek wordt o.a. uitgebreid ingegaan op fysiologische kennis van de ademhaling, chronische hyperventilatie, de Buteyko cursus voor volwassenen en kinderen, en allerlei vragen die je kan krijgen wanneer je begint met het begeleiden van cursisten.

Buteyko Academie Handboek omslag

Het handboek maakt je leven als Buteyko Therapeut een stuk gemakkelijker. Dit is wat Edwin onlangs in een email schreef:


"Ik ben het handboek weer eens aan het doorlezen. Wat heb je dat toch duidelijk en helder neergezet. Buteyko is al helder, maar zoals je het in het boek hebt gezet stroomt de info als het ware vanzelf binnen bij mij."


>>> Klik hier voor de inhoudpagina van het Handboek


>>> En hier voor Hoofdstuk 6 - Bladzijden 1o t/m 14 ("Hoe leg je de Neusopener uit")


Cursusmaterialen

Tijdens de opleiding ontvang je de documenten die je voor het succesvol en professioneel verzorgen van een Buteyko cursus nodig hebt. Zoals:


 • Twee Buteyko Werkboeken (we hebben een werkboek voor volwassenen (50 bladzijden), en een werkboek speciaal voor kinderen (40 bladzijden).


>>> Klik hier voor bladzijde 6, 7 en 8 van het Buteyko Werkboek voor volwassen (met uitleg over de Controle Pauze)


Buteyko Werkboek voorkant

 • Ongeveer 90 A3 Cursus vellen die je bij geven van een individuele cursus of een groepscursus, kan gebruiken.

  V
  eel van onze therapeuten vinden deze vellen bijzonder nuttig als geheugensteuntje bij wat ze gaan vertellen, zeker als ze pas beginnen met het begeleiden van cursisten.

  Werk je liever met een beamer:  we hebben de cursus ook als PowerPoint presentatie.

A3 Cursus vellen Buteyko Cursus

 • Een Intakeformulier voor je cursisten.

 • Een aantal Factsheets die je kan uitdelen aan cursisten en die elk een specifieke vraag beantwoorden (zoals "Waarom helpt Buteyko bij Longemfyseem?" of "Wat kan ik doen aan kalknagels?").

Intakeformulier en Factsheets

Buteyko Therapeuten Nederland

Al na de eerste 7 opleidingsdagen, kan je lid worden van Buteyko Therapeuten Nederland (BTN). 


Deze organisatie zorgt o.a. voor kwaliteitsbewaking, bijscholing, en verdere ontwikkeling van Buteyko materialen (zoals de Buteyko werkboeken).


Therapeuten die aangesloten zijn bij de BTN kunnen dit logo voeren.

Logo Buteyko Therapeuten Nederland

Ook heeft de BTN een centrale website ontwikkeld, waar haar therapeuten vermeld staan:


>>> www.buteykotherapeuten.nl


 


Buteyko Therapeuten Nederland Website BTN

Docenten

De hoofddocent bij de Buteyko Academie is Dick Kuiper (van het Buteyko Instituut Nederland). 


Dick is de meeste ervaren Nederlandse Buteyko Therapeut, en heeft met een groot aantal internationale Buteyko Therapeuten (zoals Christopher Drake en Vladimir Sukhonosov) samengewerkt. Hij heeft bijna 20 jaar ervaring als Buteyko Therapeut.


Dick verzorgt Blok 1, 2 en 3. Hij is bij Blok 4 (die wordt verzorgd door Patrick McKeown) aanwezig om (indien nodig) te tolken.


>>> Profiel van Dick Kuiper


Blok 4 wordt verzorgd door de Ierse Buteyko Therapeut Patrick McKeown. Patrick is een ex-astmapatiënt, en internationaal gezien de bekendste en meest actieve Buteyko Therapeut. Hij is opgeleid door Professor Buteyko zelf in Moskou. 


Patrick heeft zes boeken over de Buteyko Methode geschreven (enkele daarvan worden tijdens de opleiding uitgereikt).


>>> Profiel van Patrick McKeown


Praktische details 

De volgende opleiding start mei 2022.


De data van de eerste 7 contactdagen worden begin 2022 bekend gemaakt. Hopelijk is dan de coronacrisis voorbij, en hoeven we niet langer via Zoom te werken.

 

De contactdagen beginnen om 9.00 uur en zijn rond 17.00 uur afgelopen.


De totale investering voor  de opleiding bedraagt € 3.497 (= incl BTW). (Deelnemers aan een Buteyko cursus betalen gemiddeld ongeveer € 350, dus met 10 betalende cursisten heb je deze investering er al weer uit). 


Samenvatting

Effectieve therapie

Je gaat werken met een bewezen effectieve therapie, die spectaculaire resultaten geeft bij een groot aantal uiteenlopende klachten. 

Buteyko Therapeuten Patrick McKeown en Dick Kuiper

Je wordt opgeleid door 2 zeer ervaren Buteyko Therapeuten

De docenten zijn Dick Kuiper en Patrick McKeown. Ze hebben gezamenlijk 37 jaar Buteyko ervaring (en Patrick is door Buteyko zelf opgeleid).


Op de praktijk gerichte contactdagen

De opleiding bestaat uit 10 contactdagen, verspreid over 4 blokken. Tijdens Blok 1 t/m 3 leer je hoe je als therapeut met cursisten werkt. 

Buteyko cursus

Eind juni 2022 kan je al werken als Buteyko Therapeut

Na Blok 3 heb je voldoende geleerd om direct als Buteyko Therapeut aan de slag te gaan. Tijdens Blok 4 brengen we verdieping aan.

Buteyko Therapeuten Nederland website en Handboek

Blijvende ondersteuning

Je kan gebruik maken van onze website, je krijgt een uitgebreid Handboek, en je kan altijd met al je vragen bij Dick en Patrick terecht.

Buteyko Werkboek voor het geven van een Buteyko cursus

De cursusmaterialen 

Je krijgt toegang tot alle materialen die je nodig heb voor het geven van een succesvolle Buteyko cursus, zoals de Buteyko Werkboeken.

Aanmelding

De volgende opleiding begint mei  2022. Er kunnen 14 personen meedoen.


Wil je deelnemen? 


>>> Ga naar de Aanmelding


Ben je geïnteresseerd en wil je op de hoogte gehouden worden van de volgende data?
arrow_drop_up arrow_drop_down