Therapeuten

Enkele door ons opgeleide therapeuten

De Buteyko Academie heeft sinds 2008 meer dan 100 Buteyko Therapeuten opgeleid. Vaak zijn het mensen die zelf last gehad hebben van chronische hyperventilatie.


     Klik hier voor een foto-impressie van de Opleiding


Sommige Buteyko Therapeuten focussen zich geheel op de Buteyko Methode, maar veel van onze therapeuten combineren Buteyko met één (of meerdere) andere therapieën.


Hieronder stellen een aantal, door ons opgeleide Buteyko Therapeuten zich voor (in alfabetische volgorde). 

Buteyko Therapeute Inge Bosma

Inge Bosma

Haarlem (Noord-Holland)

 • Buteyko Therapeute sinds 2018

"Naast Buteyko Therapeut ben ik HR Manager en kom ik veel mensen tegen met klachten (zoals stress, slaapapneu, hoge bloeddruk, hooikoorts, slapeloosheid en chronische vermoeidheid) waarvoor de medische wereld vaak geen doeltreffende behandeling kent. De symptomen worden weliswaar bestreden met medicijnen, maar de oorzaak blijft onderbelicht.

Je kunt bij mij terecht voor een groepscursus of individuele begeleiding. Samen maken we een plan om van jouw klachten af te komen door  het aanleren van een rustige ademhaling."

Telefoon: 06 11 83 49 34

Buteyko Therapeute Henriette Bottema

Henriëtte Bottema

Koekange (Drenthe)

 • Buteyko Therapeute sinds 2017

“Een gezonde ademhaling kan de ernst van aandoeningen zoals astma en chronische bronchitis verminderen. Ik ben daar zelf het levende bewijs van! Jarenlang gebruikte ik medicatie voor mijn astma en had ik veel last van bijwerkingen, zoals oververmoeidheid en eczeem. Dankzij de Buteyko Methode heb ik mijn medicatie af kunnen bouwen en verdwenen deze bijwerkingen. Ik neem weer volledig deel aan het leven en ik ben in geen jaren zo fit geweest.

Mijn eigen leven is drastisch veranderd dankzij Buteyko en dat gun ik anderen ook." 

www.leergezondademen.nl

Buteyko Therapeute Nurielle Bryse

Murielle Bryse

Hamme (België)

 • Buteyko Therapeute sinds 2009
“Ik heb stevige astma gehad, en zonder de Buteyko Methode zou het mij nooit gelukt zijn de Antwerp Ten Miles te lopen zonder de blauwe puffer een paar te moeten gebruiken.

Ik ben sinds 2009 Buteyko Therapeute, en ik wil astmapatiënten en mensen met andere hyperventilatie gerelateerde klachten helpen hun gezondheid te verbeteren, en terug leren bewegen en sporten.


www.buteykocentrum.be

Buteyko Therapeut Hugo van Calker

Hugo van Calker

Amsterdam (Noord-Holland)

 • Buteyko Therapeut sinds 2013

“Iedereen die zich in de Buteyko Methode verdiept word zich ervan bewust dat ademhalen zwaar onderschat is in de gezondheidszorg. Net als eten, kun je te veel ademen.

Ik ben vandaag nog net zo enthousiast over Buteyko als toen ik het ontdekte. Het past bij waar ik nu al meer dan 15 jaar mee bezig ben, nl. Shiatsu, Chi Kung en sportieve detox vakanties. Wat mij erg aanspreekt is dat de Buteyko Methode toepasbaar is voor iedereen die verantwoordelijkheid wil nemen over zijn eigen gezondheid.”

www.yinpower.com

Buteyko Therapeut Gerhard Dekker

Gerhard Dekker

Wageningen (Gelderland)

 • Buteyko Therapeut sinds 2010

“Sinds mijn kindertijd heb ik last gehad van allergieën. Eind jaren ’80 heb ik een vermoeidheidssyndroom ontwikkeld. In de jaren ’90 kreeg ik astma. Hiervoor kreeg ik medicijnen. In 2002 kwam ik in aanraking met de Buteyko Methode. Wat me aansprak was de mogelijkheid dat je gezond kon worden zonder medicijnen. Ik heb toen een Buteyko cursus gevolgd.

Het resultaat van het toepassen van Buteyko was dat ik geen medicijnen meer nodig had, noch voor allergie, noch voor astma! Mijn energie kwam terug.”

www.buteykoluchtop.nl

Buteyko Therapeute Sema Dogu

Sema Dogu

Tiel (Gelderland)

 • Buteyko Therapeute sinds 2018

“Door een Buteyko cursus ben ik van mijn hyperventilatie, slaap apneu, hooikoorts en stress afgekomen. Ik heb nu meer rust, minder stress, mijn darmen werken beter, ik slaap beter (zonder slaap apneu) en heb meer energie. 

Toen mijn klachten verdwenen waren, heb ik besloten de Buteyko therapeuten opleiding te volgen bij Dick Kuiper, zodat ik andere mensen ook kan helpen.”


Telefoon: 06 – 17 02 39 48

Buteyko Therapeute Rita Dorrestein

Rita Dorrestein

Bergen (Noord-Holland)

 • Buteyko Therapeute sinds 2016

“In 2015 deed ik de cursus Buteyko omdat ik chronisch vermoeid was.

Al na een dag voelde ik dat ik meer energie had.

Daardoor raakte ik zo enthousiast dat ik besloot de Buteyko Therapeut opleiding te gaan volgen bij de Buteyko Academie, zodat ik ander mensen deze therapie kan leren waardoor zij zich ook beter gaan voelen!”

www.massagepraktijknieuweniedorp.nl

Buteyko Therapeute Monique Engels

Monique Engels

Capelle a/d IJssel (Zuid-Holland)

 • Buteyko Therapeute sinds 2014

“Nadat ik in 2014 de opleiding bij de Buteyko Academie heb gevolgd houd ik mij als mantelzorger en gepensioneerd muziektherapeut, intensief met de ademhaling bezig. 

Bij mij werd een beginnende COPD ontdekt maar mijn grote trigger was, is en blijft stress. Stresscontrole is iets wat me voortdurend bij de les houdt. 'Buteyko doen’ is stressmanagement. Je kan ook van je vermoeidheid, astma, hooikoorts of je chronische hyperventilatie willen afkomen. Ik werk voornamelijk individueel (maximaal 2 personen) bij mij aan huis.”

www.buteykocapelle.nl

Buteyko Therapeute Marijke van Gend

Marijke van Gend

Sint Anthonis (Noord-Brabant)

 • Buteyko Therapeute sinds 2017

“De progressie die ik zelf heb geboekt dankzij de Buteyko Methode, die gun ik iedereen. Van continu benauwd zijn en weinig energie hebben, ben ik gegaan naar totaal niet meer benauwd zijn en ruime energie hebben voor alles wat ik wil. Ik heb de opleiding tot Buteyko Therapeut succesvol afgerond en help nu met veel plezier andere mensen.”

“Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan een therapie, waarbij ik zonder medicijnen voor te schrijven, mensen kan helpen naar een betere gezondheid." 

www.luchtop.com

Buteyko Therapeut Edwin Hamelink-Westerhof

Edwin Hamelink-Westerhof

Zwolle (Overijssel)

 • Buteyko Therapeut sinds 2015

"Ik werk al lange tijd met o.a. integratieve psychotherapie, relatietherapie en coaching. Nu dus ook met de Buteyko Methode. Met Buteyko pak je de oorzaak aan en daarmee verminder je de klachten; blijvend!

Ik zie vaak mensen die moe zijn gestreden in het medische circuit. Ik vind heerlijk om te zien hoe ze tot inzicht komen en veranderen. Hierdoor nemen ze hun eigen leven weer in handen en creëren hun eigen succes."

www.internalis.nl

Buteyko Therapeut Rene van den Heuvel

René van den Heuvel

Utrecht (Utrecht)

 • Buteyko Therapeut sinds 2014

Chronische hyperventilatie is een aandoening waar ik veel last van heb gehad. Zo werd ik een paar keer per week hyperventilerend wakker met een zware druk op m’n borst. Ik vond de Buteyko Methode en verhielp mijn klachten. Mijn fascinatie voor de ademhaling groeide en ik reisde naar India, China en Rusland om me te verdiepen. Ik durfde ook naar de wereld in mij te gaan kijken. Dat gaf inzicht in m’n gedachtepatronen, de invloed daarvan op m’n keuzes en m’n gezondheid.”

www.gezondeademhaling.nl

Buteyko Therapeut Marcel de Jong

Marcel de Jong

Weesp (Noord-Holland)

 • Buteyko Therapeut sinds 2018

“Door stom toeval kwam ik achter mijn eigen chronische hyperventilatie. Een verklaring voor mijn astma en eczeem van vroeger en mijn soms heftige hooikoorts. Maar ook van onbewustheid, spanning en nervositeit. Het ontdekken en doen van de Buteyko oefeningen heeft mij zo veel rust, energie en bevrijding van allerlei klachten gegeven.

“De theorie van Dr. Buteyko is kraakhelder. Mijn eigen ervaring en het lezen van andermans ervaringen hebben mij overtuigd van deze methode."

www.minimalstress.nl

Buteyko Therapeute Frouwine Kielman

Frouwine Kielman

Winsum (Groningen)

 • Buteyko Therapeute sinds 2011

“Ik las een artikel over de Buteyko ademhalingstechniek in het vakblad voor yogadocenten. Dat sprak mij erg aan en ik heb toen een cursus gevolgd. Ik ontdekte dat de techniek hielp voor mijn eigen klachten, en dat ik meer energie kreeg. Als yogadocente heb ik daarna de ademhaling in mijn lessen aangepast.

Toen ik een goede vriend met COPD Gold III sterk zag verbeteren, nadat hij de cursus had gedaan, was ik voldoende gemotiveerd om de therapeutenopleiding te gaan volgen.: 

www.yoga-winsum.nl

Buteyko Therapeut Jakob van Langen

Jakob van Langen

Lelystad (Flevoland)

 • Buteyko Therapeut sinds 2015

“Na mijn Buteyko opleiding ben ik van start gegaan met een grote pilot bij Vrouw&Klinieken waar veel vrouwen komen met hormoon- en functionele klachten. Je kunt dan denken aan hormoonontregelingen maar ook o.a. depressie, spierpijn, astma, chronische ontstekingen, hyperventilatie, prikkelbaar darmsyndroom, ME/CVS. De resultaten van deze pilot waren ronduit fantastisch te noemen.

“Ik ben ontzettend geboeid door, en dankbaar voor mijn werk als Buteyko therapeut.”

www.menomanager.nl

Buteyko Therapeute Rebecca Messiaen

Rebecca Messiaen

Ruiselede (België)

 • Buteyko Therapeute sinds 2018

“Ik ben dankzij de Buteyko Methode bijna helemaal genezen van atopisch eczeem, astma en een toenemend aantal allergieën.

Nu ik zonder medicatie kan, wens ik de Buteyko Methode te promoten en geïnteresseerden te ondersteunen waar nodig. Die begeleiding bleek voor mij namelijk geen overbodige luxe; het vergde veel geduld, zelfaanvaarding en doorzettingsvermogen om de Buteyko Methode in mijn dagelijkse leven te integreren en consequent toe te passen”.

Telefoon: 0485 58 69 36

Buteyko Therapeute Judith Moerland

Judith Moerland

Berg op Zoom (Noord-Brabant)

 • Buteyko Therapeute sinds 2010

Ik zag tijdens een Buteyko de cursus ook bij andere cursisten duidelijke verbeteringen zoals minder hooikoorts, astma, hoge bloeddruk, minder hoesten, meer energie, beter slapen etc. Ik was onder de indruk. Een natuurlijke en eenvoudige methode om je gezondheid te verbeteren.

Dus besloot ik in 2010 de opleiding tot Buteyko therapeut te volgen bij de Buteyko Academie. Een paar jaar later heb ik mijn vaste baan opgezegd om te starten als zelfstandig Buteyko therapeut. Het geeft mij voldoening om anderen te begeleiden in het verbeteren van hun gezondheid.”

www.naturalbreathing.nl

Buteyko Therapeute Mariska Nuyens

Mariska Nuyens

Bergen (Noord-Holland)

 • Buteyko Therapeute sinds 2016

"Na een lange carrière in de commerciële sector kreeg ik allerlei klachten. In het reguliere medische circuit was niets aantoonbaars te vinden, dus besloot ik zelf op zoek te gaan naar herstel. Tijdens dit proces ontdekte de Buteyko Methode. Al na een aantal dagen werden mijn klachten minder. Mijn lichaam begon te ontspannen en na een maand of drie waren mijn klachten verdwenen.

Ik was zo enthousiast over, eigenlijk zoiets simpels, dat ik besloot me om te gaan scholen."

www.gripgeeftkracht.nl

Buteyko Therapeute Imgriet Luppe

Imgriet Luppe

Leiden (Zuid-Holland)

 • Buteyko Therapeute sinds 2015

"Ik ben opgeleid als Fysiotherapeut en Shiatsutherapeut. Buteyko heeft mij nieuwe inzichten gegeven omtrent het begrip goede ademhaling. Inmiddels heb ik via mijn Shiatsupraktijk al veel klanten kennis laten maken met Buteyko-oefeningen en gezien hoeveel effect de oefeningen hebben: vermindering van het gevoel van benauwdheid, vermindering van stress, dus meer ontspanning, beter uithoudingsvermogen, vermindering van hooikoorts, vermindering van gebruik van luchtweg verwijderende medicijnen, betere slaapkwaliteit.”

www.shiatsuleiden.nl

Buteyko Therapeute Sonja Pellen

Sonja Pellen

Nijmegen (Gelderland)

 • Buteyko Therapeute sinds 2014

“Door een Buteyko cursus ben ik van mijn jarenlange neussprayverslaving afgekomen. Ik was na de cursus zelfs zo enthousiast, dat ik mij direct heb ingeschreven voor de opleiding Buteyko Therapeut bij Dick Kuiper.”

“De Buteyko ademtherapie is sinds 2014 een geweldige aanvulling op mijn reeds bestaande praktijk in Stresscounselling; stress en ademhaling zijn namelijk onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

“Ik vind het prachtig om te zien hoe kinderen en volwassenen opknappen."

www.relaxco.nl

Buteyko Therapeut Richard Piersma

Richard Piersma

Franeker (Friesland)

 • Buteyko Therapeut sinds 2014

“Ik ben altijd zeer actief geweest in de sport, en sinds de jaren ’80 ben ik me gaan richten op sportverzorging. Ik ben gefascineerd door het functioneren van het menselijk lichaam. Daarom heb ik de opleidingen voor osteopathie en voor quantum bioresonantie heb gevolgd.

Tijdens mijn werk als osteopaat ervaar ik steeds weer het belang van een natuurlijke ademhaling. Om hier meer kennis over te krijgen heb ik me in 2014 aangemeld bij de opleiding aan de Buteyko Academie en mag ik mij nu Buteyko therapeut noemen."
www.osteopathierichardpiersma.nl

Buteyko Therapeut Die Raeymaekers

Die Raeymaekers

Beerse (België)

 • Buteyko Therapeut sinds 2015

“Ik ben werkzaam in een groepspraktijk als manuele therapeut. 

We zien diverse patiënten, zowel jongeren als volwassenen met uiteenlopende klachten: orthopedisch, neurologisch, reumatisch, … enz.

Vaak zijn de klachten – meestal chronisch van aard – mede veroorzaakt door hyperventilatie en/of minder efficiënte ademhaling.

Voor deze storing van de ademhaling gebruiken we de Buteyko Methode.”

Telefoon: 014 614 455

Buteyko Therapeute Agnes Robert

Agnes Robert

Abcoude (Noord-Holland)

 • Buteyko Therapeute sinds 2015

“Ademhaling is de bron van het leven – via de Buteyko Methode kun je weer bij deze bron komen.

Ik heb dit mogen ervaren met mijn eigen vader die leed aan longemfyseem. Dankzij de Buteyko Methode kon mijn vader weer meer uit het leven halen dan daarvoor.

En dankzij deze ervaring ben ik de opleiding tot Buteyko Therapeut gaan doen.

In mijn eigen praktijk zie ik verschillende motivaties om de Buteyko Methode te leren, maar het komt altijd ten goede aan de kwaliteit van het leven."

www.spirandicounseling.nl

Buteyko Therapeute Miranda de Ruiter

Miranda de Ruiter

Bovenkarspel

 • Buteyko Therapeute sinds 2010

“Vanaf mijn kindertijd had ik astma en chronische bronchitis. Gedurende mijn pubertijd heb ik meerdere malen in het ziekenhuis gelegen met ernstige astma-aanvallen. In die periode kreeg ik ook ontstekingsremmers en kreeg ik regelmatig een prednisonkuur.

Ik heb een Buteyko cursus gevolgd, en het gebruik van mijn medicijnen is verleden tijd. Ik slaap nu veel beter en mijn allergieën zijn verminderd. Ik ben heel enthousiast geworden over de Buteyko Methode, dus een voor de hand liggende stap was zelf de opleiding te volgen."

www.ademuvrij.nl

Buteyko Therapeute Marja van Rijn

Marja van Rijn

Eelderwolde (Drenthe)

 • Buteyko Therapeute sinds 2013

“Wat werkt?....… de training van Buteyko werkt!

Het is prachtig om te zien dat iemand die al jaren last ervaart met ademen of gerelateerde klachten heeft, hierdoor weer controle , rust en kalmte verkrijgt door de Buteyko training. Een essentieel onderdeel van leven is ademen, een GOEDE ademhaling is een basis voorwaarde voor een gezond leven. Onze ademhaling is gelukkig weer te ( her-)trainen want ‘zonder goed fundament ook geen goed gebouw."

Telefoon: 06 53 45 28 62

Buteyko Therapeute Ellen Ruesen

Ellen Ruesen

Aardenburg (Zeeland)

 • Buteyko Therapeute sinds 2015

“Als fysiotherapeute kwam ik in aanraking met bepaalde klachten waar volgens mij een fundamentele oorzaak aan ten grondslag lag. Door te werken met de Buteyko Methode merkte ik dat via deze manier getracht wordt de oorzaak aan te pakken.

“Het leuke en uitdagende van deze methode is dat mensen geprikkeld en gemotiveerd worden om zelf het heft in handen te nemen en door middel van oefeningen en consequent gedrag hun gezondheid blijvend kunnen verbeteren”.

www.buteykozeeland.nl

Buteyko Therapeute Ine Sauer

Ine Sauer

Enschede (Overijssel)
 • Buteyko Therapeute sinds 2010

“Na de basisopleiding haptonomie heb ik in 2010 de opleiding voor Buteyko Therapeut afgerond.  Sindsdien heb ik een eigen praktijk. Ik heb de afgelopen jaren veel mensen kunnen helpen om hun lichamelijke of psychische klachten te laten verminderen of verdwijnen. Cliënten met enige discipline en doorzettingsvermogen hebben snel resultaat.

Het geeft me energie om mensen te kunnen begeleiden in hun weg naar een gezond lichaam en geest."

www.adem-less.nl

Buteyko Therapeuten Marc en Mathilde Scheffer

Marc & Mathilde Scheffer

Deventer (Overijssel)

 • Buteyko Therapeuten sinds 2010

"We zijn door de Buteyko Methode van diverse klachten afgekomen waaronder: chronische bronchitis, sinusitis, burnout en vermoeidheid.

Onze specialisatie is ademhaling en stressbestendigheid. We hebben hierover ook een boek geschreven: ‘Ademhaling als medicijn’. Marc heeft voor hij de Buteyko opleiding deed jarenlang ervaring opgedaan als professioneel coach (loopbaanbegeleiding, outplacement). Mathilde stond 15 jaar voor de klas en is nu naast Buteyko therapeut ook Body Stress Release behandelaar."

www.ademwijzer.nl

Buteyko Therapeute Tonny Sikkes

Tonny Sikkes

Hoorn (Noord-Holland)

 •  Buteyko Therapeute sinds 2011

“Door te onderzoeken hoe je door je ademhaling zowel je geestelijke als lichamelijke gezondheid kunt beïnvloeden, kwam ik in contact met de Buteyko methode. Tot dan toe had ik geleerd: dat gezond ademen vooral diep ademen is. Buteyko zegt het tegenovergestelde.

Geboeid hierdoor begon ik zijn methode te bestuderen en uiteindelijk heb ik de opleiding tot Buteyko therapeut gevolgd. Ik hanteer een integrale benadering waarbij ik naast de Buteyko methode ook andere technieken gebruik afhankelijk van de specifieke situatie en behoefte.”

www.tonnysikkes.nl 

Buteyko Therapeut Wim Stouwdam

Wim Stouwdam

Wezep (Gelderland)

 • Buteyko Therapeut sinds 2011

“Mijn naam is Wim Stouwdam van PAKkansen.nl en ik heb de Buteyko Methode geleerd van Dick Kuiper en een deel van Patrick McKeown. Ik heb de cursus eerst zelf gevolgd om mijn klachten onder controle te krijgen. Ik had nogal eens last van hoge bloeddruk, snurken en hartkloppingen. Na het behalen van goede resultaten, heb ik in 2012 de cursus tot trainer afgerond bij de Buteyko Academie.

Ademen doe je toch al, je kunt het maar beter goed doen!"

www.pakkansen.nl

Buteyko Therapeute Marit Strijk

Marit Strijk

Eelde (Drenthe)

 • Buteyko Therapeute sinds 2017

“Naast Buteyko therapeut, ben ik HSP deskundige en leefstijlcoach. Ik begeleid hoogsensitieve vrouwen bij het leren omgaan met stress en prikkels en het vergroten van hun veerkracht. Hierdoor gaan zij zich krachtiger voelen en kunnen ze de positieve kanten van hun hoogsensitiviteit succesvol leren inzetten in hun werk en leven.

Buteyko sluit hier naadloos op aan. Door de ademhaling tot rust te brengen, komt er meer balans in het lichaam, wat een goede basis is om goed met hoogsensitiviteit om te leren gaan."
www.maritstrijk.nl

Buteyko Therapeute Lisa Suurland

Lisa Suurland

Hoofddorp (Noord-Holland)

 • Buteyko Therapeute sinds 2018

“Toen ik zelf met Buteyko begon, dacht ik dat mijn ademhaling wel op orde was. Ik deed immers wekelijks aan sport. Maar dat viel tegen, ik ademde vaak verkeerd en teveel. Sinds ik consequent door mijn neus adem, is mijn conditie verbeterd en heb ik geen spierpijn meer. De Buteyko Methode helpt mij bovendien om mijn allergie onder controle te houden. 

Ik geef privécursussen en groepscursussen in kleine groepen zodat iedereen persoonlijke aandacht krijgt. Ook werk ik met kinderen en jongeren.”

www.lisasuurland.nl

Buteyko Therapeute Christine Willems

Christine Willems

Koudekerke (Zeeland)

 • Buteyko Therapeute sinds 2015

“Na een stressvolle periode in mijn leven kreeg ik last van mijn schildklier en kreeg hiervoor medicatie toegediend. Een paar jaar later kwam ik in contact met de Buteyko Methode.

Door de ademhalingsoefeningen toe te passen, kon ik na verloop van tijd mijn medicatie gaan afbouwen. Mijn ademhaling werd rustiger.

Om andere mensen kennis te laten maken met deze mooie methode, ben ik zelf de opleiding gaan volgen bij de Buteyko Academie.”

Telefoon: 0118 – 41 55 49 (06 – 42 76 44 52)

Buteyko Therapeute Helga Willems

Helga Willems

Leuven (België)

 • Buteyko Therapeute sinds 2010
"Toen ik de Buteyko Methode leerde kennen, ging er een nieuwe wereld voor me open; eentje zonder last van boom-, gras- en onkruidpollen, huisstofmijt en de daardoor pas vastgestelde astma. Dit gaf mij zoveel meer energie. Energie om de Buteyko Methode ook in België bekend te maken. Mijn doel is mensen bewust maken van een juiste ademhaling waardoor ze zelf de controle over hun eigen gezondheid kunnen nemen.

www.buteykobelgium.be

Buteyko Therapeute Annette de Wit

Annette de Wit

Dishoek (Zeeland)

 • Buteyko Therapeute sinds 2015

"Een verkeerde ademhaling is prima te behandelen.

In onze praktijk voor psychosociale hulpverlening is het thema ademhaling een vast onderwerp van gesprek om verschillende oorzaken van klachten in kaart te brengen. Een goede diagnose is de 1-ste stap naar het vinden van een juiste aanpak om te komen tot een oplossing. Mijn ervaring is dat de Buteyko M methode een waardevolle bijdrage kan leveren aan het verminderen van klachten en het vergroten van ademhalingsmogelijkheden".

www.mwago.nl

arrow_drop_up arrow_drop_down