Chronische hyperventilatie
Hyper is "te veel". En ventilatie is "ademen".
Hyperventilatie betekent dus dat je te veel ademt. Daardoor verlies je te veel koolzuurgas. Dat kan een heleboel vervelende gevolgen hebben. Zoals de lijst van ziektes waarmee we werken laat zien.
Dat woordje "Chronisch" betekent dat je het dag in, dag uit doet. Het is een gewoonte geworden. Buteyko spreekt ook van "verborgen hyperventilatie" omdat iemand vaak zelf niet door heeft dat hij of zij te veel ademt.
Acute hyperventilatie
Naar chronische hyperventilatie, heb je ook acute hyperventilatie. Dat zijn hyperventilatie-aanvallen waarbij iemand tijdelijk erg veel ademt, en daardoor zelfs flauw kan vallen.
Het ademhalingscentrum
Chronische hyperventilatie wordt veroorzaakt doordat het ademhalingscentrum in de hersenstam ontregeld is. Dat ademhalingscentrum regelt de hoeveelheid koolzuurgas in het bloed, en staat eigenlijk op een te lage concentratie ingesteld. Daardoor gaat je zwaar ademen: om zo de concentratie koolzuurgas in het bloed laag te houden.
Vaak is dat ademhalingscentrum in de loop der tijd (door b.v. veel stress) ontregeld geraakt.
Met Buteyko hertrainen we dit ademhalingscentrum: het gaat steeds meer koolzuurgas toelaten in het bloed. Dat hertrainen kost tijd, dat is de reden dat de Buteyko Methode ook geen snelle therapie is.
Wil je meer over ademen, hyperventilatie en Buteyko's verklaring van een groot aantal ziektes weten? Kijk dan op de website van Dick Kuiper:
Daar vindt je ook verhalen van cursisten, een uitleg van wat koolzuurgas precies in je lichaam doet, en Buteyko's verklaring van een groot aantal ziektes.
Hypoventilatie
Er bestaat ook zoiets als hypoventilatie (te weinig ademen) maar dat komt in de praktijk maar erg weinig voor (het komt bijvoorbeeld voor bij mensen die sommige medicijnen gebruiken zoals morfine, of bij mensen waarbij de spieren erg zwak worden zoals ALS-patiƫnten).