FAQ (Vragen)

Vaak gestelde vragen

Waar kan ik meer over de Buteyko Methode lezen?

Op de website van het Buteyko Instituut Nederland vind je veel informatie over de Buteyko Methode. Met verhalen van cursisten, een uitleg van waarom bepaalde ziektes veroorzaakt worden door een verkeerde ademhaling, een samenvatting van medische onderzoek, etc:Moet je een medische achtergrond hebben?

Nee. Veel Buteyko Therapeuten zijn ex-cursisten die zo enthousiast geraakt zijn over de methode dat ze het anderen ook willen leren.

Soms hebben ze een (para)medische achtergrond, maar vaak ook niet. Wel moet je het leuk vinden om (op een professionele manier) met mensen te werken en bereid zijn je te verdiepen in de (medische) achtergronden bij de Buteyko Methode.


Moet je zelf de Buteyko Methode leren?

Ja. Het is belangrijk dat je leert je eigen gezondheid te verbeteren met de Buteyko Methode. Daar kan je tijdens de opleiding mee beginnen. Maar het kan verstandig zijn (zeker als je ademhaling behoorlijk ontregeld is) de Buteyko Methode te leren voordat je aan de opleiding deelneemt. Kijk op:Wordt de Buteyko Methode vergoed door zorgverzekeraars?

Nee. En ik moet zeggen dat we daar, gezien het huidige systeem van absurde controle van de zorgverzekeringen op de praktijk van de behandelaar, ook niet langer naar streven.


Ben ik na de opleiding klaar om als Buteyko Therapeut te werken?

Ja. Na de 4 praktijkdagen heb je een voldoende basis gelegd om op een goede manier met zeer verschillende cursisten te werken. Bij vragen kan je altijd terugvallen op de Buteyko Academie.


Hoe werkt men in de praktijk met de Buteyko Methode?

Er zijn een aantal mogelijkheden. 


Veel van onze therapeuten beginnen met familie en vrienden. Dat is erg goed om ervaring op te doen (maar verwacht niet te veel van ze van doen ze Buteyko om jou een plezier te doen). Daarna komen er steeds meer betalende cursisten bij, en vervolgens gaan sommigen (die het leuk vinden zo te werken) een Buteyko groepscursus geven. Zo'n groepscursus bestaat uit vijf avonden of 2 zaterdagen. Maar er zijn ook redelijk wat therapeuten die een groepscursus geven niet leuk vinden, en zich concentreren op het werken met individuele cursisten.


Verder zijn er therapeuten die zich geheel focussen op de Buteyko Methode. Maar er zijn ook therapeuten die de Buteyko Methode gaan combineren met een andere aanpak, zoals b.v. Mindfulness, Chiropractie of Hartcoherentie. Op zich is dat prima, zolang men maar duidelijk aangeeft waar Buteyko eindigt, en waar een andere therapie begint.


Hoe is de opleiding opgebouwd, gestructureerd?

Er zijn 4 praktijkdagen en 7 Zoom-sessies. Verder is het veel thuisstudie: het Handboek lezen en de informatie op de Online Learning Environment (OLE) bekijken.


Kan ik in de buurt van Ede overnachten?

De opleiding vind dan plaats in Ede: de zaal is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er zijn cursisten die overnachten in de omgeving van Ede. We hebben daarvoor een aantal mogelijkheden op een rij gezet (uiteenlopend van een leuke B&B bij de boer tot een lokaal hotel).Stel je vraag

Contactgegevens


Contactinformatie
Buteyko Academie
Botterland 89
6903 ZC Zevenaar
dick.kuiper@buteyko-instituut.nl
0316 76 90 93