Dick Kuiper

Het is heel raar zo'n stukje over jezelf te schrijven  in de derde persoon (ik heb het geprobeerd maar het krijgt een vrij hoog "wij, de koning" gehalte), dus ga ik verder in de eerste persoon).


Ik ben afgestuurd aan de WUR (Wageningen), en heb van 1994 tot 2000 bij een universiteit in Nieuw Zeeland gewerkt.  In die tijd werden mijn allergieën en astma steeds ernstiger. Gelukkig was de Buteyko Methode in Nieuw Zeeland al goed bekend. Ik volgde een Buteyko cursus, en het resultaat is dat ik geen astma meer heb, en dat mijn allergieën zijn verdwenen (we hebben nu zelfs hier thuis een poes rondlopen, wat voorheen ondenkbaar was).


Ik ben in 1999/2000 in Nieuw Zeeland opgeleid door Jennifer en Russell Stark van de Buteyko Institute of Breathing and Health (BIBH). Na een half jaar als therapeut in Nieuw Zeeland gewerkt te hebben, besloot ik in juli 2000 terug naar Nederland te gaan om hier de Buteyko Methode bekend te maken.


Ik heb ruim 4000 Nederlandse en Belgische cursisten begeleid, en heb samengewerkt met een aantal bekende Buteyko Therapeuten, zoals:


  • Jennifer en Russell Stark (Nieuw Zeeland)
  • Patrick McKeown (Ierland. Patrick is door Buteyko zelf opgeleid)
  • Christopher Drake (Australië. De eerste westerse Buteyko Therapeut)
  • Vladimir Sukhonosov (Rusland. Vladimir was de hoofd opleidingen voor Konstantin Buteyko)  
Dick Kuiper Buteyko Academie

Ik werk met klachten uiteenlopend van astma en hooikoorts tot aan chronische vermoeidheid, angstaanvallen en slaapapneu.


In 2006 heb ik een boek over de Buteyko Methode geschreven:


    "Leven zonder astma dankzij de Buteyko Methode".


Ik ben nu bezig een vervolgboek te schrijven, dat begin 2022 uit zal komen,


In de loop der jaren werd ik door ex-cursisten en anderen (zoals logopedisten) steeds vaker gevraagd of ik geen Nederlandse Opleiding tot Buteyko Therapeut kon verzorgen.


Uiteindelijk ging de eerste opleiding in november 2008 van start. Daarna zijn er elk jaar  nieuwe Buteyko Therapeuten opgeleid. De laatste 11 jaar werk ik daarbij samen met de Ierse Buteyko Therapeut Patrick McKeown.


Buteyko boek Leven zonder astma