arrow_drop_up arrow_drop_down

Dick Kuiper

Dick Kuiper is afgestuurd aan de WUR (Wageningen), en hij heeft van 1994 tot 2000 bij een universiteit in Nieuw Zeeland gewerkt. In die tijd werd zijn astma steeds ernstiger. Gelukkig was de Buteyko Methode in Nieuw Zeeland al goed bekend, dus hij volgde een Buteyko cursus en is hij nu astmavrij.


Dick is in 1999/2000 in Nieuw Zeeland opgeleid door Jennifer en Russell Stark van de Buteyko Institute of Breathing and Health (BIBH). Hij besloot in juli 2000 terug naar Nederland te gaan om hier de Buteyko Methode bekend te maken.


Dick heeft ruim 3000 Nederlandse en Belgische cursisten begeleid, en heeft samengewerkt met een aantal bekende Buteyko Therapeuten, zoals:


  • Jennifer en Russell Stark (Nieuw Zeeland)
  • Patrick McKeown (Ierland. Patrick is door Buteyko zelf opgeleid)
  • Christopher Drake (Australië. De eerste westerse Buteyko Therapeut)
  • Vladimir Sukhonosov (Rusland. Vladimir was de hoofd opleidingen voor Konstantin Buteyko)  

Dick Kuiper Buteyko Academie

Dick werkt met klachten uiteenlopend van astma en hooikoorts tot aan chronische vermoeidheid, angstaanvallen en slaapapneu.


In 2006 heeft hij een boek over de Buteyko Methode geschreven:


    "Leven zonder astma dankzij de Buteyko Methode".


In de loop der jaren werd Dick door ex-cursisten en anderen (zoals logopedisten) steeds vaker gevraagd of hij geen Nederlandse Opleiding tot Buteyko Therapeut kon verzorgen.


De eerste opleiding ging in november 2008 van start. Daarna is er elk jaar wel een groep van nieuwe Buteyko Therapeuten opgeleid. Daarbij werkt hij veel samen met de Ierse Buteyko Therapeut Patrick McKeown.


Buteyko boek Leven zonder astma